piątek, 30 listopada 2012

Placuszki z jabłkami

  
Placuszki z jabłkami to doskonały pomysł na podwieczorek jak i na słodki obiad. Najbardziej smakują mi na zimno, natomiast mój mąż zajada się ciepłymi. Aromat cynamonu i wanilii unosi się po całym mieszkaniu.
Przepis jest nieskomplikowany, a placki wychodzą wyśmienite.

Składniki:


160 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

2 łyżki cukru

cukier waniliowy

pół łyżeczki cynamonu

200 g jogurtu naturalnego

100 g mleka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli


Sposób przygotowania: 


1. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Każdą z ćwiartek pokroić na podłużne 4-5 części.

2. Żółtka wymieszać z cukrem, mąką, mąką ziemniaczaną, cynamonem, solą, jogurtem naturalnym, proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać.

4. Dodać jabłka. Wymieszać.

5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony.

6. Podawać posypane cukrem pudrem lub konfiturami.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. uwielbiam takie i często robię, zapraszam do mnie

    http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne placuszki w życiu nie jadłam lepszych polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń