Pyszne klopsiki szwedzie - takie jak w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Można je podawać z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami, talarkami, frytkami.
Składniki:
2 kromki chleba
2 i 1/2 szklanki bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)
2 jajka
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyczka cukru
po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i papryki ostrej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
łyżka śmietany 12%
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać 2 drobno rozdrobnione kromki chleba, zalać bulionem. Na patelni podsmażyć cebulę i przełożyć do miski z chlebem.
2. Do miski dodać mięso, jajka, sól, pieprz, mieszankę przypraw. Wymieszać.
3. Na patelnię nakładać łyżeczką klopsiki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną. Połączyć z bulionem, zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu 10 minut.
Uwielbiam wszelkie odmiany mielonych, podobają mi się przyprawy w tych klopsikach. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Kuchnia Skandynawska!
OdpowiedzUsuńZawsze sie zastanawialam co dodaje tego specyficznego smaku szwedzkim klopsikom - to galka, imbir?
OdpowiedzUsuń