poniedziałek, 12 listopada 2012

Szwedzkie klopsiki

Pyszne klopsiki szwedzie - takie jak w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania. Można je podawać z żurawiną i pieczonymi ziemniaczkami, talarkami, frytkami.

Składniki:


2 kromki chleba

2 i 1/2 szklanki bulionu

1 cebula

1 ząbek czosnku

500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)

2 jajka

1 łyżeczka soli

pieprz

1 łyczka cukru

po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i papryki ostrej

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki mąki

łyżka śmietany 12%


Sposób przygotowania:


1. W misce wymieszać 2 drobno rozdrobnione kromki chleba, zalać bulionem. Na patelni podsmażyć cebulę i przełożyć do miski z chlebem.

2. Do miski dodać mięso, jajka, sól, pieprz, mieszankę przypraw. Wymieszać.

3. Na patelnię nakładać łyżeczką klopsiki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

4. Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną. Połączyć z bulionem, zagotować. Dodać klopsiki i gotować na małym ogniu 10 minut.




SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie odmiany mielonych, podobają mi się przyprawy w tych klopsikach. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Kuchnia Skandynawska!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze sie zastanawialam co dodaje tego specyficznego smaku szwedzkim klopsikom - to galka, imbir?

    OdpowiedzUsuń