poniedziałek, 3 lutego 2014

Faworki (chrusty) bezglutenowe


Faworki, chrusty, chruściki...bez nich nie ma karnawału ani tłustego czwartku!
Przepis na bezglutenowe faworki jest dosyć prosty w wykonaniu. Ciasto nie jest kapryśne jak przy innych wypiekach z mąki bezglutenowej. Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak  przy chrustach wykonanych z mąki pszennej ale smakuję naprawdę równie dobrze.
Faworki są rewelacyjnie a z talerza znikają w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania.

Z białek, które zostały przygotowałam małe beziki. Przepis na nie umieszczę jutro. 

 

Składniki:


150 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

40 g mąki kukurydzianej

1 łyżka masła

3 żółtka

szczypta soli

200 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka octu jabłkowego

Dodatkowo:


olej rzepakowy do  smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka, śmietanę, sól i ocet. Zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Ciasto wyrabiać wałkiem ok 10 minut. Schłodzić w lodówce.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 1 - 2 mm. Wykrawać prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewlec przez otwór.

4. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


 

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Właśnie upieklam, rewelacja! Udało się bez problemu, smakują, jak glutenowe. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń