wtorek, 20 listopada 2012

Jabłecznik na kruchym cieście


 

Składniki:


3 szklanki mąki

szklanka cukru

1 kostka palmy

2 łyżki śmietany

4 żółtka

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia


1,5 kg jabłek

cukier, cynamon


Sposób przygotowania:


1. Do miski wsypać żółtka rozmieszane z cukrem, mąkę, palmę, śmietanę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

2. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wsadzić do zamrażalnika na godzinę.

3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Rozwałkować pierwszą część ciasta.

4. Przygotować mus jabłkowy: jabłka obierać, pokroić, gotować około 30 minut, dodać cukier i cynamon.

5. Na pierwszą część ciasta wyłożyć mus jabłkowy.

6. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

7. Piec w temperaturze 180 st. C 45 minut.

8. Wystudzone ciasto polać lukrem.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wlasnie robie te ciacho ale troszke inaczej juz wyjasniam jezeli chodzi o nr 4 czyli mus jablkowy to mialam w sloiku juz zrobiony wczesniej na zime a wiec podgrzalam go w garnku i dodalam tylko sam cynamon i wylozylam na pierwsza czesc ciasta hm z kolei miedzy nr 5 a 6 wylalam ubite bialko z cukrem i na to rozkruszylam palcami druga kulke ciasta wyjetego z zamrazalki mozna powiedziec ze gora bedzie smakowala jak bezy mi bardzo smakuje nie wiem jak innym mozecie wyprobowac polecam i pozdrawaim :) kasia z gdanska

    OdpowiedzUsuń