niedziela, 13 stycznia 2013

Orzechowiec

 

Składniki - ciasto:


1/2 kg mąki

250 g margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. 

Składniki - masa orzechowa:


2 szklanki orzechów włoskich

130 g masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:


1. Orzechy pokroić. Masło rozpuścić na patelni. Dodać cukier, orzechy, miód. Gotować ok. 5 minut.

2. Jeden placek piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut.

3. Na drugi placek wyłożyć masę orzechową i piec w piekarniku przez 15 minut.

4. Placki przełożyć dżemem agrestowym lub powidłami śliwkowymi. 



SMACZNEGO!

1 komentarz: