środa, 28 listopada 2012

Pasztet


 

Składniki:


3 ćwiartki z  kurczaka

1/2 kg surowego boczku

400 g wątróbki z indyka

duża cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1 kajzerka

6 jajek

gałka muszkatołowa

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu czarnego

3 listki laurowe

sól, pieprz



Sposób przygotowania


1. Ćwiartki z kurczaka, boczek, wątróbkę umyć.

2. Ćwiartki z kurczaka z pokrojonym boczkiem włożyć do dużego garnka Dodać cebulę, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, pieprz, sól, listki laurowe. Zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez godzinę.

3. Dodać wątróbkę i gotować jeszcze 20 minut.

4. Mięso zmielić w maszynce razem z marchewką, pietruszką, cebulą i kajzerką. Dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Formę wysmarować olejem i napełnić masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 25 minut.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz