piątek, 23 listopada 2012

Babka drożdżowa



Składniki:


20 g świeżych drożdży

1/4 szklanki lekko ciepłego mleka

1/4 szklanki śmietany 12%

1,5 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

1/2 szklanki cukru

75 g margaryny

cukier waniliowy

szczypta soli

1/2 szklanki rodzynek



Sposób przygotowania:



1. Drożdże pokruszyć do miseczki zalać letnim mlekiem. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Margarynę rozpuścić i ostudzić.

3. Mąkę przesiać, dodać śmietanę. Żółtka wymiesza z cukrem. Wszystkie składniki połączyć (mąkę, śmietanę, żółtka z cukrem, rozczyn z drożdży, szczyptę soli) Wyrabiać mieszadłem ok. 15 minut.

4. Do ciasta dodać roztopioną margarynę i mieszać 3 minuty. Dodać rodzinki. Wymieszać.

5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

6. W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i przełożyć do formy wysmarowanej margaryną. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

7. Piec w piekarniku na dolnej półce w temperaturze 180 st. C 40 minut.

8. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami mleka.

9. Polewą polać wystudzoną babkę.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Ale żółciutka, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, wyróżniłam Twojego bloga do Liebster blog, reszta informacji u mnie na blogu nogawkuchni.blogspot.com, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń