czwartek, 27 grudnia 2012

Spaghetti carbonara


 

Składniki:


200 g wędzonego boczku

300 g makaronu

2 jajka

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

100 g startego sera

1 łyżka śmietany

sól, pieprz

pół łyżeczki gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:


1. Boczek pokroić na cienkie plasterki.

2. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

3. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać.

4. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do miski i roztrzepać razem z łyżką śmietany. 

5. Boczek podsmażyć 3 minuty, dodać czosnek i pietruszkę. Dodać makaron. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ser. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.  Gorący makaron polać jajkiem.





SMACZNEGO!


1 komentarz: