środa, 19 grudnia 2012

Zupa ogórkowa

 

Składniki:


2 litry bulionu drobiowego

szklanka wody w której były kiszone ogórki

6-8 średnich ogórków kiszonych

1 duża marchewka

1 mała cebula

3 średnie ziemniaki

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

2 łyżki śmietany

sól

Sposób przygotowania:


1. Bulion zagotować.

2. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. 
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Przygotowane warzywa wrzucić do bulionu. Gotować 15 minut.

3. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać wodę z ogórków kiszonych. Gotować 5 minut. Doprawić pieprzem i solą.

Podawać ze śmietaną. Można posypać pietruszką lub koperkiem.





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz