poniedziałek, 10 grudnia 2012

Makaron z sosem pomidorowo-serowym


  Składniki SOS POMIDOROWY:


puszka pomidorów

łyżka koncentratu pomidorowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka cukru

bazylia, oregano

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Cebulę pokroić w paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni.

2. Do garnka włożyć pomidory, koncentrat pomidorowy, podsmażoną cebulę, czosnek, cukier, sól, pieprz, bazylię i oregano. Zagotować.

Jeżeli będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody.


Składniki SOS SEROWY:


200 g serka topionego naturalnego

2 plasterki sera żółtego

100 ml mleka

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać mleko, włożyć serek topiony, ser żółty. Rozpuścić. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.



Składniki POSYPKA:


2 łyżki bułki tartej

2 łyżki startego żółtego sera


Sposób przygotowania: 


Składniki na posypkę wymieszać.



DODATKOWO:


kulka sera mozzarella

250 g makaronu (makaron zagotować 3 minuty w osolonej wodzie)



MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO - SEROWYM - PRZYGOTOWANIE:


1. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć sos pomidorowy.

2. Makaron wymieszać z sosem serowym.

3. Mozzarelle pokroić w kostkę.

4. Na sos pomidorowy wyłożyć makaron z sosem serowym. Na wierzch ułożyć kostki mozzarelli. Posypać posypką (ser+bułka tarta). Oprószyć wiórkami masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C 35 minut.


SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym taka zapiekankę :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie makaronowe dania, w lidlu kupiłam fajny makaron z czosnkiem niedźwiedzim, też coś pysznego zrobię:)

    OdpowiedzUsuń