wtorek, 11 grudnia 2012

Pierniczki


Pierniczki po upieczeniu są twarde. Należy je przygotować co najmniej 2 tygodnie przed świętami żeby zdążyły zmięknąć. Po upieczeniu wkładamy je do pojemnika. Dekorowanie moich pierniczków zostawiam na okres przedświąteczny.

Składniki:


6 szklanek mąki

20 łyżek cukru

250 g margaryny

2 jajka

szklanka miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:


1. Miód podgrzać.

2. Mąkę przesiać, wlać ciepły miód. Wymieszać.

3. Dodać pozostałe składniki: cukier, margarynę, jajka, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.

4. Na stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Resztki ciasta połączyć w kulkę i ponownie wyciąć pierniczki.

5. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C 8 minut.

6. Pierniczki dekorować przed podaniem, kiedy będą już miękkie.

Do dekoracji można użyć lukru, czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, posypek.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz