czwartek, 20 grudnia 2012

Quiche lorraine


Quiche lorraine to placek lotaryński, którego podstawą jest kruche ciasto wypełnione boczkiem, cebulą i masą jajeczno-śmietanową. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Polecam na obiad lub kolację.

 

Składniki ciasto kruche:


175 g mąki pszennej

125 g margaryny

100 g żółtego sera

3 łyżki wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli


Dodatki:


3 cebule

20 dag boczku

ząbek czosnku

łyżeczka papryki ostrej

 

Składniki masa śmietanowo-jajeczna:


2 jajka

250 ml kwaśnej śmietany 12%

jogurt naturalny

natka pietruszki
 
sól, pieprz 


Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika.

2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić ostrą papryką.

3. W misce ubić jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć boczek z cebulą. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut aż farsz się zetnie.


SMACZNEGO!


1 komentarz: