wtorek, 14 stycznia 2014

Krem fasolowy


Krem fasolowy, smaczny, aromatyczny, wegetariański i bezglutenowy. Zupa prosta w przygotowaniu. Cztery składniki (fasola czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek) i niepowtarzalny efekt. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapoznania się z niezwykłymi właściwościami fasoli czerwonej.


Czy wiecie, że...
- fasola czerwona jest doskonałym źródłem białka, w związku z tym jest szczególnie polecana wegetarianom,
- jest cenną skarbnicą witamin z grupy B (szczególnie B1- "witamina nastroju",  wpływa na stan umysłu i system nerwowy człowieka).
Ponadto bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowym selen oraz cynk (dobroczynny dla mężczyzn, ponieważ zmniejsza ryzyko raka prostaty).
- zawiera lekkostrawną skrobię, a także lekkostrawny błonnik, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.

Niestety ma jedną wadę, powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny unikać jej kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze.


Składniki:



2 ząbki czosnku

1 cebula

3 duże ziemniaki

1 puszka fasolki czerwonej wraz z wywarem

2 szklanki bulionu warzywnego

3 listki laurowe

sól, pieprz

płatki migdałowe


Sposób przygotowania:



1. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić przez 5 minut.

2. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dusić 10 minut.

3. Dodać fasolkę wraz z wywarem, bulion, listki laurowe. Gotować 20 minut.

4. Zupę zmiksować na gładki krem.

5. Podawać z płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni.


SMACZNEGO!

1 komentarz: