poniedziałek, 27 stycznia 2014

Krokiety z kapustą kiszoną, pieczarkami i suszoną żurawiną

Dzisiaj przepis na banalnie proste krokiety. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno...na obiad, kolację czy nawet śniadanie. Dodatkowo właściwości kiszonej kapusty zachęcają do przygotowania tego dania.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną...
... ponieważ oczyszcza nasz organizm z toksyn, poprawia trawienie, wzmacnia nasz układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, wpływa na poprawę wyglądu skóry...
a także jest niskokaloryczna więc osoby będące na diecie mogą bez wahania po nią sięgać...

Kapusta kiszona jest skarbnicą cennych witamin: C, B, K, A i E. Jest bogata w mangan, cynk, wapń, potas, żelazo i wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy.

 

Składniki:


Farsz:


500 g pieczarek

500 g kapusty kiszonej

garść suszonej żurawiny

sól, pieprz, kminek

Ciasto naleśnikowe:


150 g mąki gryczanej

130 g mąki ryżowe

20 g mąki ziemniaczanej

4 jajka

500 ml wody

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:


1. Farsz: pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzany olej. Kapustę gotować 30 minut.
Kapustę dodać do pieczarek, dodać żurawinę. Smażyć ok. 10 min. Doprawić pieprzem, solą i kminkiem.

2. Ciasto naleśnikowe: mąkę, jajka, wodę, sól, olej zmiksować na gładko masę. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki z obu stron do zarumienienia.

3. Naleśniki smarować farszem. Zawijać: założyć do środka przeciwległe boki na ok. 2 cm, następnie zwinąć całego naleśnika zaczynając od niezłożonej części.

4. Krokiety podsmażyć na rozgrzanym oleju.

 

SMACZNEGO!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz