wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa ogórkowa z kluskami

Polecam kolejny przepis na zupę ogórkową z kluskami doskonałą na zimowe dni. Najlepsza na ogórkach własnej roboty.  

 

Składniki:


1 udko z kurczaka

1,5 l wody

pół szklanki wody w której były kiszone ogórki

4 średnie ogórki kiszone

3 średnie marchewki

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

sól

Kluski:


2 jajka

3  łyżki mąki ryżowej


Sposób przygotowania:


1.Mięso włożyć do garnka. Zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotować na większym ogniu. Zdjąć szumowinę. Gotować na wolnym ogniu 90 minut.

2. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do bulionu. Gotować 30 minut.

3. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać wodę z ogórków kiszonych. Gotować 15 minut. Doprawić pieprzem i solą.

 

Kluski:  


Jajka roztrzepać z mąką, dodać szczyptę soli. Wyrobić na puszystą masę. Na gotującą osoloną wodę wylewać kluski. Po wypłynięciu na powierzchnie są już gotowe.

Zupę ogórkową podawać z kluskami.



SMACZNEGO!


1 komentarz: