Polecam kolejny przepis na zupę ogórkową z kluskami doskonałą na zimowe dni. Najlepsza na ogórkach własnej roboty.
Składniki:
1 udko z kurczaka
1,5 l wody
pół szklanki wody w której były kiszone ogórki
4 średnie ogórki kiszone
3 średnie marchewki
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól
2 jajka
3 łyżki mąki ryżowej
Kluski:
2 jajka
3 łyżki mąki ryżowej
Sposób przygotowania:
1.Mięso włożyć do garnka. Zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotować na większym ogniu. Zdjąć szumowinę. Gotować na wolnym ogniu 90 minut.
2. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do bulionu. Gotować 30 minut.
3.
Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać wodę
z ogórków kiszonych. Gotować 15 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Jajka roztrzepać z mąką, dodać szczyptę soli. Wyrobić na puszystą masę. Na gotującą osoloną wodę wylewać kluski. Po wypłynięciu na powierzchnie są już gotowe.
Zupę ogórkową podawać z kluskami.
Kluski:
Jajka roztrzepać z mąką, dodać szczyptę soli. Wyrobić na puszystą masę. Na gotującą osoloną wodę wylewać kluski. Po wypłynięciu na powierzchnie są już gotowe.
Zupę ogórkową podawać z kluskami.
Mniam, lubię kluseczki w zupie :)
OdpowiedzUsuń