Na chłodne zimowe wieczory polecam zupę - krem z kukurydzy. Rozgrzewa i dodaje energii, jest syta i gęsta. Prosta w wykonaniu.
Szczególnie polecam osobą będącym na diecie bezglutenowej, ponieważ ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu! Ponadto kukurydza zawiera wiele cennych składników takich jak luteina (dobrze wpływa na nasz wzrok, ma silne właściwości przeciwutleniające), selen (chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, wraz z wit. E zwiększa odporność), fosfor, potas, wapń i magnez. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K i kwas foliowy.
Szczególnie polecam osobą będącym na diecie bezglutenowej, ponieważ ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu! Ponadto kukurydza zawiera wiele cennych składników takich jak luteina (dobrze wpływa na nasz wzrok, ma silne właściwości przeciwutleniające), selen (chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, wraz z wit. E zwiększa odporność), fosfor, potas, wapń i magnez. Jest bogata w witaminy z grupy B, a także witaminy A, D, E i K i kwas foliowy.
Składniki:
puszka kukurydzy wraz z zalewą
1 średni ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
sól, pieprz
papryka słodka i szczypta papryki ostrej
ziarna słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Smażyć przez ok. 5 minut.
2. Kukurydzę wrzucić do garnka, dodać 2 szklanki wody, gotować 20 minut.
3. Zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką.
4. Podawać z ziarnami słonecznika podprażonymi na patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz