Krem fasolowy, smaczny, aromatyczny, wegetariański i bezglutenowy. Zupa prosta w przygotowaniu. Cztery składniki (fasola czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek) i niepowtarzalny efekt. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapoznania się z niezwykłymi właściwościami fasoli czerwonej.
Czy wiecie, że...
- fasola czerwona jest doskonałym źródłem białka, w związku z tym jest szczególnie polecana wegetarianom,
- jest cenną skarbnicą witamin z grupy B (szczególnie B1- "witamina nastroju", wpływa na stan umysłu i system nerwowy człowieka).
Ponadto bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowym selen oraz cynk (dobroczynny dla mężczyzn, ponieważ zmniejsza ryzyko raka prostaty).
- zawiera lekkostrawną skrobię, a także lekkostrawny błonnik, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.
Niestety ma jedną wadę, powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny unikać jej kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze.
- fasola czerwona jest doskonałym źródłem białka, w związku z tym jest szczególnie polecana wegetarianom,
- jest cenną skarbnicą witamin z grupy B (szczególnie B1- "witamina nastroju", wpływa na stan umysłu i system nerwowy człowieka).
Ponadto bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowym selen oraz cynk (dobroczynny dla mężczyzn, ponieważ zmniejsza ryzyko raka prostaty).
- zawiera lekkostrawną skrobię, a także lekkostrawny błonnik, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.
Niestety ma jedną wadę, powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny unikać jej kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze.
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 duże ziemniaki
1 puszka fasolki czerwonej wraz z wywarem
2 szklanki bulionu warzywnego
3 listki laurowe
sól, pieprz
płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić przez 5 minut.
2. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dusić 10 minut.
3. Dodać fasolkę wraz z wywarem, bulion, listki laurowe. Gotować 20 minut.
4. Zupę zmiksować na gładki krem.
5. Podawać z płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni.
Przepyszny! Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń