czwartek, 27 lutego 2014

Pączki

Dzisiaj tłusty czwartek, także okazja do wypróbowania kolejnego przepisu na pączki.
Pączki wychodzą rewelacyjnie, są puszyste, rozpływają się w ustach.

TAKŻE DO DZIEŁA... SMAŻYMY PĄCZKI!!!


Składniki na ok. 20 sztuk:


600 g mąki pszennej

3 jajka

100 g roztopionej margaryny

70 g cukru
   
pół łyżeczki soli

250 ml letniego mleka

30 g świeżych drożdży

kieliszek wódki

olej, do smażenia

marmolada z dzikiej róży

 

Sposób przygotowania:


1. Zrobić rozczyn (wymieszać drożdże z letnim mlekiem i łyżką mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

2. Przesiać mąkę. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, cukier, rozczyn, wódkę. Wyrobić wszystkie składniki, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze parę minut. Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

3. Ciasto wyłożyć na oprószony blat. Rozwałkować na ok 1,5 cm i wykrawać pączki szklanką. Odłożyć na oprószony mąką blat i pozostawić do wyrośnięcia.

4. Smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 175 st. C po 2-3 minuty z każdej strony.

5. Po usmażeniu nadziewać marmoladą i lukrować.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Zapraszamy do cyklicznego konkursu dla blogerów, w którym można powalczyć o ruch u siebie na blogu i zapas bakalii do najbliższych przepisów http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń