wtorek, 11 lutego 2014

Pączki

Tłusty czwartek tuż tuż... także do dzieła... robimy PĄCZKI...!!!
Z tego przepisu wychodzi 9 dużych pączków. Pączki wychodzą mięciutkie, puszyste...IDEALNE!




Składniki:


350 g mąki pszennej

180 g ciepłego mleka

3 żółtka

0,5 szklanki cukru

35 g drożdży

1 kieliszek wódki

50 g margaryny

szczypta soli

skórka z jednej cytryny

marmolada z dzikiej róży

olej do smażenia

Sposób przygotowania:


1. Zrobić rozczyn. (Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.)

2. Mąkę przesiać. Żółtka wymieszać z cukrem. Margarynę rozpuścić.

3. Rozczyn z mąką, żółtkami z cukrem, wódką, szczyptą soli, skórką z cytryny wymieszać. Wyrobić ciasto.

4. Margarynę rozpuścić. Dodać do wyrabianego ciasta.

5. Wyrobione ciasto uformować i kulę i odstawić do podwojenia objętości.

6. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na 1,5 cm grubości i szklanką wykrawać pączki. Odłożyć na blat i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

7. Po tym czasie smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 175 st. C przez ok 2-3 minuty z każdej strony.

8. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy. Nadziewać marmoladą przy użyciu szprycy.

9. Jeszcze ciepłe polukrować: (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody).


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz