wtorek, 4 lutego 2014

Tarta bezglutenowa z boczkiem, masą jajeczną i pietruszką


Bezglutenowe kruche ciasto - łatwe, proste i szybkie w przygotowaniu wypełnione boczkiem, cebulą i masą jajeczno-śmietanową. 
Doskonałe danie na obiad, kolację, imprezę, na ciepło i na zimno.
Smakuje rewelacyjnie. 
POLECAM!!!

 

Składniki ciasto kruche:


100 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

150 g margaryny

5 łyżek wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli

Dodatki:


3 cebule

20 dag boczku

łyżeczka papryki ostrej


Składniki masa śmietanowo-jajeczna:

3 jajka

200 ml kwaśnej śmietany 12%

natka pietruszki

sól, pieprz


Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika na 15 minut.

2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić ostrą papryką.

3. W misce ubić jajka ze śmietaną. Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć boczek z cebulą. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut aż farsz się zetnie.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, nie lubię tylko mąki kukurydzianej.

    OdpowiedzUsuń