środa, 16 stycznia 2013

Kostka Cappuccino

 

Składniki - ciasto:


5 jajek

tabliczka gorzkiej czekolady

125 g margaryny

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

szklanka cukru

125 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia:


Składniki - krem:


500 g śmietany 36%

2 śmietan-fix

60 g cappuccino

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:


1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

2. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć, dodać żółtka, cukier, kawę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Połączyć z ciastem. Zmiksować.

4. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do170 st C przez 25 minut. Ciasto wystudzić.

5. Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cukier puder, cappuccino. Zmiksować.

6. Krem podzielić na dwie części (jedną mniejszą).

7. Ciasto przełożyć kremem, na wierzch położyć resztę kremu, oprószyć startą białą czekoladą.

 

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. o kurcze, ale mi teraz smaku narobiłaś!
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) super jest to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda rewelacyjnie, właśnie zabieram się za pieczenie. Ale będzie słodyczowa uczta, mniam:)

    Aga

    OdpowiedzUsuń