wtorek, 8 stycznia 2013

Paszteciki

 

Składniki:



Farsz:


250 g kiszonej kapusty

200 g pieczarek

2 cebule

pieprz, sól



Ciasto:


2 żółtka

50 g masła

20 g drożdży

175 g mąki

pół szklanki mleka

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:



Farsz:

1. Pieczarki umyć, pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać podsmażoną cebulę.

2. Kapustę kiszoną gotować ok. 40 minut.

3. Pieczarki i kapustę przecisnąć przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać.


Ciasto:

1. Mleko podgrzać. Włożyć pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier. Wlać rozczyn, dodać mąkę. Wyrabiać przez około 5 minut, stopniowo dodawać masło. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

3. Na stolnicę posypać mąkę i  rozwałkować ciasto na duży prostokąt i podzielić ciasto na 2 paski. Na brzegu paska nałożyć farsz i zwinąć w rulonik od strony farszu. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

4. Paszteciki posmarować żółtkiem. Tępą stroną noża naciąć paski. Przenieść na blachę piekarnika i ułożyć łączeniem do dołu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

5. Paszteciki pokroić po ostudzeniu.









SMACZNEGO!

1 komentarz: