środa, 30 stycznia 2013

Kotlety rybne w sosie cytrynowym

 

Składniki:


1 kg dorsza

1 cebula

pół bułki

1 jajko

sól, pieprz


SOS:


1 cytryna

śmietana 12%

250 ml bulionu 

sól, pieprz

łyżeczka przyprawy do ryb


Sposób przygotowania:


1. Filety z dorsza zmielić w maszynce do mielenia z cebulą i bułką. Do masy dodać jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

2. Zetrzeć skórkę z cytryny.

3. Bulion podgrzać, dodać śmietanę, skórkę z cytryny, sól, pieprz, przyprawę do ryby, sok z cytryny do smaku.

4. Kotlety rybne podawać z sosem cytrynowym.




SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. kiedys maialm przyjemnosc jesc takie kotlety z dorsza swiezo zlowionego w Baltyku i mam przyjemne wspomnienia smakowe a przedstawiony tutaj sos cytrynowy musi byc przepyszny do tej ryby, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń