wtorek, 14 kwietnia 2015

Bezglutenowe ciastka owsiane bez cukru z rodzynkami i słonecznikiem.

 Pyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane bez cukru i jajek, ze słonecznikiem, rodzynkami, zmielonymi migdałami, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi. Cukier zastępujemy zmiksowanymi daktylami i miodem. Doskonałe jako przekąska w ciągu dnia.

 

Składniki:


1/3 szklanki zmielonych migdałów

1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego

1/3 szklanki zmielonych wiórków kokosowych

1 szklanka ziaren słonecznika

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych

180 g masła klarowanego, roztopionego

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

pół szklanki rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie

8 daktyli

2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:


1. Ziarna słonecznika podprażyć na patelni i odstawić do wystudzenia.

2. Masło z miodem roztopić. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.

3. Migdały, siemię lniane i wiórki kokosowe zmielić np. w młynku do mielenia kawy.

4. Wszystkie składniki z przepisu połączyć w jednolitą masę. Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (góra dół) 15 min. Zdejmować z blachy po ostygnięciu.

 

SMACZNEGO!

1 komentarz: