czwartek, 16 kwietnia 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym z udźca indyka, kukurydzą i sosem pomidorowym.

 Prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z brązowym ryżem, mięsem mielonym z udźca indyka, kukurydzą i sosem pomidorowym to doskonałe połączenie składników. Świetnie nadaje się na obiad. 

Składniki na 4 porcje:

200 g ryżu brązowego
1 puszka kukurydzy
300 g mielonego z udźca indyka
500 g pasty pomidorowej
700 ml wody
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka bazylii
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
2 cebule
3 ząbki czosnku



Sposób przygotowania:


1. Mielone doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć ok. 10 min. Dodać kurkumę, paprykę słodką i ostrą.

2.  Wodę zagotować z pastą pomidorową. Dodać bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Kukurydzę odcedzić na sitku. Dodać do mielonego. smażyć 2 minuty, dodać ryż i smażyć 1 min. Dodać 1 szklankę sosu pomidorowego, zagotować i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać resztą sosu pomidorowego, wymieszać. 

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 50 min.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz