poniedziałek, 20 października 2014

Kasza jaglana z jarmużem, pieczarkami i jajkiem sadzonym.

Kasza jaglana z jarmużem, pieczarkami i jajkiem sadzonym to rewelacyjny sposób na szybki  i niezwykle aromatyczny obiad. W dodatku to niezła porcja zdrowia na talerzu.

Czy wiecie że...?
- jarmuż jest bogatym źródłem witaminy A, potasu, miedzi i manganu,
- zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma,
- wykazuje działanie antynowotworowe,
- jest niskokaloryczny i łatwy do przyrządzenia.



Składniki (4 porcje):


300 g kaszy jaglanej

100 g posiekanego jarmużu

2 ząbki czosnku

4 jajka

300 g pieczarek

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 0,6 l wody, zagotować. Gotować 10 min do czasu aż kasza jaglana wchłonie całą wodę.
.
2. Pieczarki pokroić. Podsmażyć na maśle. Doprawić pieprzem i solą.

3. Jarmuż umyć, usunąć twarde części, wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut.

4. Do kaszy dodać podsmażone pieczarki, jarmuż, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2 minuty, doprawić pieprzem i solą.

5. Na patelni na rozgrzanym maśle usmażyć jajka, doprawić pieprzem i solą.


SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że ten przepis trafi do mnie na talerz najprawdopodobniej jeszcze w tym tygodniu. Szukam czegoś, co nie jest zbyt tłuste bo tymczasowo muszę ograniczyć tego typu pokarmy. Jajko i pieczarki przygotuje w sposób jak najmniej tłusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałem pomysłu na to jak wykorzystać jarmuż :) teraz bynajmniej mam jeden przepis, z którego mogę skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę,ciekawy pomysł na wykorzystanie jarmużu. Będzie trzeba wypróbować te danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i prosty przepis. Jak widzę to zdjęcie to normalnie czuje zapach. Trzeba będzie wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń