poniedziałek, 18 lutego 2013

Tarta z nadzieniem szpinakowo-serowym

 

Składniki - ciasto:


250 g mąki pszennej

150 g margaryny

100 g żółtego sera

5 łyżek wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli


Składniki -  farsz:


250 g mrożonego szpinaku

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

150 g sera twarogu

100 g sera feta

2 jajka

200 g śmietany 12%

1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć mniejszą część i Wsadzić do zamrażalnika.

2. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

3. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.

4. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać twaróg, fetę, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową, oregano, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.

5. Ciasto wyłożyć z piekarnika i wyłożyć farsz, na wierzch ułożyć paski z reszty ciasta. Piec w piekarniku przez 20 minut.


SMACZNEGO!


1 komentarz: