czwartek, 14 lutego 2013

Stefanka

Ciasto doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy, uroczystości, czy święta. Należy przygotować je  wcześniej - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.

 

Składniki - ciasto:


1/2 kg mąki

3/4 szklanki cukru

200 g margaryny

2 łyżki miodu

2 jaja

1 łyżeczka sody

Składniki-krem:


1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

9 łyżek kaszy manny

200 g masła

1 cukier waniliowy

9 łyżek kaszy manny


Sposób przygotowania:



CIASTO:


1. Mąkę, cukier margarynę, miód, jajka, sodę oczyszczoną zagnieść.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 15 minut.


KREM:


1. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Wsypać kaszę manną i energicznie mieszać. Gotować przez 5 minut. Ostudzić.

2. Utrzeć masło i dodawać po 1 łyżce ostudzonej kaszy.

3. Krem podzielić na dwie części.

4. Upieczone placki przełożyć kremem z kaszy.

5. Ciasto polać polewą czekoladową (czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka)




SMACZNEGO!



1 komentarz: