wtorek, 29 października 2013

Ciasto podwójnie czekoladowe

 

Składniki:


Spód:


337 g mąki

szczypta soli

4,5 łyżki kakao

100 g cukru

cukier waniliowy

210 g margaryny

2 jajka

Mus czekoladowy:


100 g gorzkiej czekolady

300 ml śmietanki kremówki 30%

150 g masła

4 jajka

300 g cukru

4 łyżki kakao

Dekoracja:


200 ml ubitej  śmietany kremówki

wiórki z czekolady

Sposób przygotowania:


Spód:


1. Składniki na ciasto wsypać do miski. Zagnieść. Powstałą kulę wsadzić do lodówki na godzinę.

2. Formę do tarty posmarować masłem. Wyłożyć dno i boki ciastem.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C 25 minut.

 

Mus czekoladowy:


1. Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z palnika i wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Zamieszać.

2. Masło utrzeć z cukrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodawać po 1 jaku. Na koniec dodać kremówkę z czekoladą.

3. Masę wylać na kruchy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st C przez godzinę aż masa zastygnie.

Dekoracja:


Tak przygotowane ciasto można odłożyć na noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.





SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Kawałek takiego ciasta do porannej kawy jest w stanie pobudzić nawet największego śpiocha. Ciasto wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudne! Marzenie czekoholika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ! :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń