poniedziałek, 2 września 2013

Ryż z soczewicą, warzywami, mięsem mielonym i sosem pomidorowym

 Aromatyczne danie z  ryżem, soczewicą, marchewką, pietruszką, mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

 

Składniki: (6 porcji)


300 g mięsa mielonego wieprzowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

200 g ryżu

1 szklanka czerwonej soczewicy

Bulion:


2 duże marchewki

1 pietruszka

natka pietruszki

sól, pieprz

4 szklanki wody


Sos pomidorowy:


1 puszka pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:


1. Bulion: Do garnka wlać 4 szklanki wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i natkę pietruszki. Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Gotować 20 minut.

2. Sos pomidorowy: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć ok 3 minuty. Dodać pomidory w puszce.Rozdrobnić widelcem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem

3. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Usmażyć rozdrabniając widelcem. Doprawić słodką i ostrą papryką.

4. Do mięsa mielonego dodać ryż. Wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać soczewicę. Wymieszać. Wlać sos pomidorowy.

5. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią.

6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut., Potrawa wraz z upływem czasu gęstnieje.

SMACZNEGO!

1 komentarz: