wtorek, 17 września 2013

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, brokułem i sosem serowym

 

Składniki:


220 g boczku

brokuł

250 g makaronu


Sos:


125 g sera feta

szklanka mleka

łyżka mąki

sól, pieprz

gałka muszkatołowa


Dodatkowo: starta mozzarella


Sposób przygotowania:


1. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni.

2. Makaron ugotować al dente.

3. Do małego garnka wlać mleko, dodać pokruszoną fetę, zagotować, dodać łyżkę mąki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagotować.

4. Brokuły umyć, pokroić na różyczki. Gotować 6 minut.

5. Makaron wymieszać z sosem serowym, dodać boczek i brokuły. Delikatnie wymieszać.

6. Rozłożyć w żaroodpornej formie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 20 minut. Przed końcem pieczenia posypać mozzarellą.




SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie zapiekanki makaronowe, chętnie zjadłabym porcyjkę takiej :)

    OdpowiedzUsuń