piątek, 13 września 2013

Ryż z jabłkami

 

Składniki:


4 jabłka

200 g brązowego ryżu

3 szklanki wody

cukier

płaska łyżeczka soli

cynamon

łyżeczka masła

Sos:


1 jogurt naturalny

3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:


1. Wodę wlać do garnka dodać sól, wsypać ryż, gotować do miękkości 40 minut.

2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć na patelni, dodać cukier i cynamon.

3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno położyć połowę ryżu, na to jabłka i znowu ryż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Pod koniec pieczenia polać sosem.




SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Właśnie dzisiaj jadłam taki obiadek przygotowany przez mamę Agatę:), a że jabłka miałyśmy bardzo słodkie nie potrzebowałyśmy dodatku cukru:) Było pyszne, smak dzieciństwa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń