czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta jabłkowa

 

Składniki na kruche ciasto:


170 g mąki

150 g cukru

110 g margaryny

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki nadzienie jabłkowe:


5 jabłek

3 łyżki cukru

pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:


1. Składniki na ciasto zagnieść. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.

2. Na patelnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier i cynamon. Gotować co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Ostudzić.

3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.

4. Jedną część wyłożyć na blasze, oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka. Wyłożyć na górę rozwałkowaną drugą cześć ciasta.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 min.

 

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. widzę, że tarty u ciebie, jak i u mnie jakoś szybko się rozchodzą :DD

    OdpowiedzUsuń