piątek, 30 sierpnia 2013

Lasagne ze szpinakiem, fetą i cukinią

 

Składniki:


9 płatków lasagne

mozzarella do posypania


Nadzienie:


100 g sera feta

200 g szpinaku

1 ząbek czosnku

łyżka śmietany

1 cukinia

1 jajko

sól, pieprz

gałka muszkatołowa


Sos beszamelowy:


400 ml mleka

łyżka mąki

łyżka masła

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz


Sposób przygotowania:


1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć na patelnie i podgrzać.

2. Do cukinii dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić 5 minut.

3. Do miski włożyć zawartość patelni, dodać pokruszony ser feta, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać dodając jajko.

4. Zagotować wodę w garnku włożyć płaty lasagne, gotować 2 minuty.

5. Sos beszamelowy: roztopić masło na patelni dodać mąkę, smażyć 2 minuty, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową

6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć 3 płaty lasagne, wyłożyć połowę farszu, przykryć 3 płatami lasagne, wyłożyć resztę farszu, przykryć 3 płatami lasagne. Na wierzch polać sos beszamelowy.

7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Przed wyjęciem posypać startą mozzarellą.


SMACZNEGO!

1 komentarz: