wtorek, 23 kwietnia 2013

Murzynek


Składniki:



200 g margaryny

200 g  cukru

200 g śmietany 12%

3 jajka

cukier waniliowy

300 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

60 g kakao


Polewa:



100 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej


Sposób przygotowania:



1. Margarynę z cukrem ubić mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Jajka ze śmietaną ubić mikserem w oddzielnej misce.

3. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

4. Wszystkie składniki połączyć mikserem na małych obrotach.

5. Masę włożyć do formy keksowej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 65-70 minut.

6. Ciasto polać polewą czekoladową.



SMACZNEGO!

2 komentarze: