środa, 6 marca 2013

Tarta z mięsem mielonym i brokułami

 

Składniki - ciasto:



175 g mąki pszennej

125 g margaryny

100 g żółtego sera

3 łyżek wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli


Składniki -  masa:



500 g mięsa mielonego

brokuł

2 cebule

ząbek czosnku

2 jajka

350 g śmietany 12 %

sól, pieprz


Sposób przygotowania:



1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto, wsadzić do zamrażalnika.

2. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić pieprzem i solą.

3. Do garnka włożyć brokuły i gotować 10 minut.

4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

5. W misce ubić jajka ze śmietaną. Doprawić pieprzem i solą.

6. Ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika, wyłożyć mięso, brokuły, zalać masą jajeczno-śmietanową.

7. Piec w piekarniku 20 minut.


 

2 komentarze:

  1. wlasnie robie :) mam nadzieje ze wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest najlepsza tarta według najlepszego przepisu! Wychodzi zawsze!! ; )

    OdpowiedzUsuń