wtorek, 25 sierpnia 2015

Wegańskie, bezglutenowe ciasto marchewkowe

Idealne bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe bez dodatku cukru. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory jadłam. Przygotowanie bezglutenowego wypieku bez dodatku jajek i mleka  na prawdę jest możliwe. Ciasto wychodzi wilgotne, miękkie, nie kruszy się... jest przepyszne... mogłabym jeść je codziennie.

Składniki:


250 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
pół szklanki daktyli
pół szklanki rodzynek
2 łyżki miodu
300 g startej marchwi
200 ml oleju rzepakowego
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
3/4 szklanki ciepłej wody
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej




Sposób przygotowania:


1. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.

2. Daktyle pokroić, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.

3. Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 5 min zlać wodę.

4. Siemię lniane zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na 5 min.

5. Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawami.

6. Do startej marchewki dodać olej, siemię lniane, daktyle, rodzynki, miód.

7. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wymieszać.

8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 min.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz