Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z płatkami gryczanymi i wiórkami kokosowymi bez dodatku cukru, posłodzone syropem z daktyli i miodem. Idealna przekąska na drugie śniadanie np. dla dziecka do szkoły czy pracy. Ciastka są słodkie, kokosowe, po prosu pyszne. Polecam szczególnie miłośnikom kokosu;)
Składniki:
85 g płatków gryczanych
85 g wiórków kokosowych
100 g zmielonych migdałów
pół szklanki daktyli
1 łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżki miodu
20 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować. Dodać miód.
2. Do miski wrzucić płatki gryczane, wiórki kokosowe, zmielone migdały, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać zmiksowane daktyle z miodem. Wymieszać. W razie potrzeby (jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać wody).
3. Lepić kule wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 10-12 minut.
pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam płatków gryczanych... ciekaw jestem, czy by mi posmakowały takie ciacha;)
OdpowiedzUsuń