poniedziałek, 27 stycznia 2014

Krokiety z kapustą kiszoną, pieczarkami i suszoną żurawiną

Dzisiaj przepis na banalnie proste krokiety. Można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno...na obiad, kolację czy nawet śniadanie. Dodatkowo właściwości kiszonej kapusty zachęcają do przygotowania tego dania.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną...
... ponieważ oczyszcza nasz organizm z toksyn, poprawia trawienie, wzmacnia nasz układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, wpływa na poprawę wyglądu skóry...
a także jest niskokaloryczna więc osoby będące na diecie mogą bez wahania po nią sięgać...

Kapusta kiszona jest skarbnicą cennych witamin: C, B, K, A i E. Jest bogata w mangan, cynk, wapń, potas, żelazo i wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy.

 

Składniki:


Farsz:


500 g pieczarek

500 g kapusty kiszonej

garść suszonej żurawiny

sól, pieprz, kminek

Ciasto naleśnikowe:


150 g mąki gryczanej

130 g mąki ryżowe

20 g mąki ziemniaczanej

4 jajka

500 ml wody

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:


1. Farsz: pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na rozgrzany olej. Kapustę gotować 30 minut.
Kapustę dodać do pieczarek, dodać żurawinę. Smażyć ok. 10 min. Doprawić pieprzem, solą i kminkiem.

2. Ciasto naleśnikowe: mąkę, jajka, wodę, sól, olej zmiksować na gładko masę. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki z obu stron do zarumienienia.

3. Naleśniki smarować farszem. Zawijać: założyć do środka przeciwległe boki na ok. 2 cm, następnie zwinąć całego naleśnika zaczynając od niezłożonej części.

4. Krokiety podsmażyć na rozgrzanym oleju.

 

SMACZNEGO!

  

wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa ogórkowa z kluskami

Polecam kolejny przepis na zupę ogórkową z kluskami doskonałą na zimowe dni. Najlepsza na ogórkach własnej roboty.  

 

Składniki:


1 udko z kurczaka

1,5 l wody

pół szklanki wody w której były kiszone ogórki

4 średnie ogórki kiszone

3 średnie marchewki

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

sól

Kluski:


2 jajka

3  łyżki mąki ryżowej


Sposób przygotowania:


1.Mięso włożyć do garnka. Zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagotować na większym ogniu. Zdjąć szumowinę. Gotować na wolnym ogniu 90 minut.

2. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do bulionu. Gotować 30 minut.

3. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać wodę z ogórków kiszonych. Gotować 15 minut. Doprawić pieprzem i solą.

 

Kluski:  


Jajka roztrzepać z mąką, dodać szczyptę soli. Wyrobić na puszystą masę. Na gotującą osoloną wodę wylewać kluski. Po wypłynięciu na powierzchnie są już gotowe.

Zupę ogórkową podawać z kluskami.



SMACZNEGO!


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Krem z kukurydzy

Na chłodne zimowe wieczory polecam zupę - krem z kukurydzy. Rozgrzewa i dodaje energii, jest syta i gęsta. Prosta w wykonaniu.
Szczególnie polecam osobą będącym na diecie bezglutenowej, ponieważ ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu! Ponadto kukurydza zawiera wiele cennych składników takich jak luteina (dobrze wpływa na nasz wzrok, ma silne właściwości przeciwutleniające), selen (chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi, wraz z wit. E zwiększa odporność), fosfor, potas, wapń i magnez. Jest bogata w witaminy  z grupy B, a także witaminy A, D, E i K i kwas foliowy.




Składniki:


puszka kukurydzy wraz z zalewą

1 średni ziemniak

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki wody

sól, pieprz

papryka słodka i szczypta papryki ostrej

ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Smażyć przez ok. 5 minut.

2. Kukurydzę wrzucić do garnka, dodać 2 szklanki wody, gotować 20 minut.

3. Zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, papryką.

4. Podawać z ziarnami słonecznika podprażonymi na patelni.


SMACZNEGO!

czwartek, 16 stycznia 2014

Makaron z awokado, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Makaron z awokado to wyjątkowo syte i szybkie w przygotowaniu danie o wyjątkowym smaku. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego owocu.

Dlaczego warto jeść awokado? Ze względu na jego niezwykłe właściwości odżywcze.
Awokado bogate jest w wit. A, K, B i E, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na nasz wzrok. Jest skarbnicą potasu (zawiera go więcej niż banany), kwasów omega-3 i kwasu foliowego (który jest niezbędny dla kobiet w ciąży i naszego serca).
Awokado zawiera dużo kalorii, natomiast nie należy się tym przejmować, ponieważ są to kalorie pełne wartości odżywczych. Badania wykazują że awokado przyczynia się do szybkiego spalania tłuszczu.
Awokado ma również swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym - jego składniki pobudzają produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek.

Nie pozostaje nam nic innego, jak włączyć awokado do naszej diety. 


 

Składniki:



300 g makaronu kukurydzianego

1 dojrzałe awokado

2 ząbki czosnku

6 suszonych pomidorów

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:



1. Makaron ugotować al dente.

2. Awokado obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić awokado, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć ok 7 minut.

4. Suszone pomidory pokroić. Dodać do awokado.

5. Makaron dodać do zawartości patelni. Smażyć ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

SMACZNEGO!

wtorek, 14 stycznia 2014

Krem fasolowy


Krem fasolowy, smaczny, aromatyczny, wegetariański i bezglutenowy. Zupa prosta w przygotowaniu. Cztery składniki (fasola czerwona, ziemniaki, cebula i czosnek) i niepowtarzalny efekt. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zapoznania się z niezwykłymi właściwościami fasoli czerwonej.


Czy wiecie, że...
- fasola czerwona jest doskonałym źródłem białka, w związku z tym jest szczególnie polecana wegetarianom,
- jest cenną skarbnicą witamin z grupy B (szczególnie B1- "witamina nastroju",  wpływa na stan umysłu i system nerwowy człowieka).
Ponadto bogata jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowym selen oraz cynk (dobroczynny dla mężczyzn, ponieważ zmniejsza ryzyko raka prostaty).
- zawiera lekkostrawną skrobię, a także lekkostrawny błonnik, który pomaga usuwać nadmiar cholesterolu z organizmu.

Niestety ma jedną wadę, powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny unikać jej kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze.


Składniki:



2 ząbki czosnku

1 cebula

3 duże ziemniaki

1 puszka fasolki czerwonej wraz z wywarem

2 szklanki bulionu warzywnego

3 listki laurowe

sól, pieprz

płatki migdałowe


Sposób przygotowania:



1. W garnku rozgrzać olej, dodać czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić przez 5 minut.

2. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dusić 10 minut.

3. Dodać fasolkę wraz z wywarem, bulion, listki laurowe. Gotować 20 minut.

4. Zupę zmiksować na gładki krem.

5. Podawać z płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni.


SMACZNEGO!