wtorek, 29 października 2013

Ciasto podwójnie czekoladowe

 

Składniki:


Spód:


337 g mąki

szczypta soli

4,5 łyżki kakao

100 g cukru

cukier waniliowy

210 g margaryny

2 jajka

Mus czekoladowy:


100 g gorzkiej czekolady

300 ml śmietanki kremówki 30%

150 g masła

4 jajka

300 g cukru

4 łyżki kakao

Dekoracja:


200 ml ubitej  śmietany kremówki

wiórki z czekolady

Sposób przygotowania:


Spód:


1. Składniki na ciasto wsypać do miski. Zagnieść. Powstałą kulę wsadzić do lodówki na godzinę.

2. Formę do tarty posmarować masłem. Wyłożyć dno i boki ciastem.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C 25 minut.

 

Mus czekoladowy:


1. Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zdjąć z palnika i wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Zamieszać.

2. Masło utrzeć z cukrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodawać po 1 jaku. Na koniec dodać kremówkę z czekoladą.

3. Masę wylać na kruchy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st C przez godzinę aż masa zastygnie.

Dekoracja:


Tak przygotowane ciasto można odłożyć na noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.





SMACZNEGO!

poniedziałek, 28 października 2013

Babeczki z płatkami owsianymi


Składniki na 12 sztuk:



250 g mąki

85 g płatków owsianych

2 jajka

100 g rodzynek

200 ml mleka

75 ml oleju

60 g cukru

3 łyżki miodu

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:


1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki, sól, cukier.

2. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajka, olej, miód i mleko.

3. Połączyć zawartość dwóch misek, wymieszać.

4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć łyżką ciasto.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

 

SMACZNEGO!

 

sobota, 26 października 2013

Zupa krem z zielonego groszku

 

Składniki:


400 g mrożonego lub świeżego groszku

1 l wody

1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego

sól, pieprz

ząbek czosnku

koperek


Sposób przygotowania:


1. Wodę zagotować. Wrzucić groszek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 10 minut.

2. Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową, Dodać łyżkę śmietany i koperek. Gotować 2 minuty.

3. Zupę podawać z grzankami.

 

SMACZNEGO!

poniedziałek, 30 września 2013

Knedle ze śliwkami


Składniki:


600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

300 g mąki

szczypta soli

2 jajka

500 g wydrylowanych śliwek

Sposób przygotowania:


1. Do ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, szczyptę soli i zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na kawałki. Z każdego zrobić placek. Na środku położyć śliwkę i łyżeczkę cukru. Dokładnie zlepić i uformować kulkę.

3. Gotować w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia na wierzch 4 minuty.


Podawać ze śmietaną i cukrem.



SMACZNEGO!

środa, 25 września 2013

Szarlotka owsiana

 

Składniki:


200 g  płatków owsianych

200 g mąki

szklanka cukru

250 g margaryny

Jabłka:


0,5 kg jabłek

garść rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

cukier do smaku

Sposób przygotowania:


1. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

2. Płatki owsiane, mąkę, cukier, i margarynę dokładnie wymieszać.

3. Jabłka obrać i pokroić. Włożyć do garnka, zagotować, dodać cukier, cynamon i rodzynki.

4. Do formy wsypać połowę ciasta, ułożyć jabłka, na wierzch wysypać resztę ciasta.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 minut.



Smacznego!

poniedziałek, 23 września 2013

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

 

Składniki:


250 g makaronu spaghetti

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

1 ostra papryczka

natka pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente.

2. Czosnek obrać i drobno pokroić.

3. Papryczkę przekroić, usunąć pestki i drobno pokroić.

4. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek z papryczką. Dodać makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.



SMACZNEGO!


wtorek, 17 września 2013

Zapiekanka makaronowa z boczkiem, brokułem i sosem serowym

 

Składniki:


220 g boczku

brokuł

250 g makaronu


Sos:


125 g sera feta

szklanka mleka

łyżka mąki

sól, pieprz

gałka muszkatołowa


Dodatkowo: starta mozzarella


Sposób przygotowania:


1. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni.

2. Makaron ugotować al dente.

3. Do małego garnka wlać mleko, dodać pokruszoną fetę, zagotować, dodać łyżkę mąki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zagotować.

4. Brokuły umyć, pokroić na różyczki. Gotować 6 minut.

5. Makaron wymieszać z sosem serowym, dodać boczek i brokuły. Delikatnie wymieszać.

6. Rozłożyć w żaroodpornej formie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 20 minut. Przed końcem pieczenia posypać mozzarellą.




SMACZNEGO!

niedziela, 15 września 2013

Zupa z ciecierzycy a'la grochówka

 

Składniki: 


200 g ciecierzycy

3 średnie marchewki

3 średnie ziemniaki

2 l wody

100 g boczku

sól, pieprz, majeranek

3 liście laurowe


Sposób przygotowania:


1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie na całą noc.

2. Do ciecierzycy dolać 2 litry wody, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować godzinę.

3. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, ziemniaki pokroić w kostkę.

4. Boczek drobno pokroić. Podsmażyć na patelni.

5. Do wywaru dodać marchewkę, boczek i ziemniaki. Gotować 15 minut. Dodać majeranek, doprawić do smaku.



SMACZNEGO!


piątek, 13 września 2013

Ryż z jabłkami

 

Składniki:


4 jabłka

200 g brązowego ryżu

3 szklanki wody

cukier

płaska łyżeczka soli

cynamon

łyżeczka masła

Sos:


1 jogurt naturalny

3 łyżki cukru


Sposób przygotowania:


1. Wodę wlać do garnka dodać sól, wsypać ryż, gotować do miękkości 40 minut.

2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażyć na patelni, dodać cukier i cynamon.

3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dno położyć połowę ryżu, na to jabłka i znowu ryż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Pod koniec pieczenia polać sosem.




SMACZNEGO!


czwartek, 12 września 2013

Sok z aronii

 

Składniki:


1 kg aronii

3 litry wody

750 g cukru

garść liści wiśni

Sposób przygotowania:


1. Umytą aronie i liście wiśni przełożyć do garnka. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 minut.

2. Do soku dodać cukier, gotować 5 minut.

3. Sok przecedzić przez pieluchę tetrową. Wlać do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem.




SMACZNEGO!

wtorek, 10 września 2013

Torcik bezowy

 

Składniki na 2 blaty bezowe:


4 duże białka

szczypta soli

300 g cukru



Sposób przygotowania:


1. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.

2. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Wyciąć.

3. Masę bezową wyłożyć na okręgi, wyrównać.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec 90 minut. Zostawić do wystygnięcia na całą noc.



Składniki na krem:


250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki cukru pudru


Sposób przygotowania:


1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek mascarpone.


Dodatkowo:


orzechy i śliwki suszone (pokrojone), 3 łyżki płynnego miodu


Wykonanie:


Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Na górę wyłożyć orzechy i suszone śliwki. Polać płynnym miodem.




SMACZNEGO!

niedziela, 8 września 2013

Nalewka z aronii

Składniki:


1 kg aronii

litr wody

750 g cukru

100 liści wiśni

sok z 1 cytryny

1 l wódki


Sposób przygotowania:



1. Umytą aronię wsypać do garnka z liśćmi wiśni, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Odstawić na 24 godziny.

2. Sok odcedzić przez np. pieluchę tetrową.

3. Do doku dodać sok z cytryny, cukier, zagotować i odstawić do ostudzenia.

4. Sok wymieszać z alkoholem.

5. Przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące.

poniedziałek, 2 września 2013

Ryż z soczewicą, warzywami, mięsem mielonym i sosem pomidorowym

 Aromatyczne danie z  ryżem, soczewicą, marchewką, pietruszką, mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

 

Składniki: (6 porcji)


300 g mięsa mielonego wieprzowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

200 g ryżu

1 szklanka czerwonej soczewicy

Bulion:


2 duże marchewki

1 pietruszka

natka pietruszki

sól, pieprz

4 szklanki wody


Sos pomidorowy:


1 puszka pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:


1. Bulion: Do garnka wlać 4 szklanki wody, dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i natkę pietruszki. Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Gotować 20 minut.

2. Sos pomidorowy: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smażyć ok 3 minuty. Dodać pomidory w puszce.Rozdrobnić widelcem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem

3. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Usmażyć rozdrabniając widelcem. Doprawić słodką i ostrą papryką.

4. Do mięsa mielonego dodać ryż. Wymieszać i smażyć przez minutę. Dodać soczewicę. Wymieszać. Wlać sos pomidorowy.

5. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią.

6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut, wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem przez 5 minut., Potrawa wraz z upływem czasu gęstnieje.

SMACZNEGO!

sobota, 31 sierpnia 2013

Leniwe

 

Składniki:


400 g sera białego twarogowego

2 jajka

1 szklanka mąki

szczypta soli

Sposób przygotowania:


1. Ser dokładnie rozgnieść praską, dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.

2. Z ciasta formować wałki i odcinać kawałki.

3. Wrzucać do osolonej wody, gotować chwilę do wypłynięcia na wierzch.



SMACZNEGO!

piątek, 30 sierpnia 2013

Lasagne ze szpinakiem, fetą i cukinią

 

Składniki:


9 płatków lasagne

mozzarella do posypania


Nadzienie:


100 g sera feta

200 g szpinaku

1 ząbek czosnku

łyżka śmietany

1 cukinia

1 jajko

sól, pieprz

gałka muszkatołowa


Sos beszamelowy:


400 ml mleka

łyżka mąki

łyżka masła

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz


Sposób przygotowania:


1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć na patelnie i podgrzać.

2. Do cukinii dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić 5 minut.

3. Do miski włożyć zawartość patelni, dodać pokruszony ser feta, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać dodając jajko.

4. Zagotować wodę w garnku włożyć płaty lasagne, gotować 2 minuty.

5. Sos beszamelowy: roztopić masło na patelni dodać mąkę, smażyć 2 minuty, stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową

6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć 3 płaty lasagne, wyłożyć połowę farszu, przykryć 3 płatami lasagne, wyłożyć resztę farszu, przykryć 3 płatami lasagne. Na wierzch polać sos beszamelowy.

7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut. Przed wyjęciem posypać startą mozzarellą.


SMACZNEGO!

czwartek, 29 sierpnia 2013

Makaron z boczkiem, brokułem, suszonymi pomidorami i fetą.

 

Składniki:


200 g makaronu

200 g boczku

1 brokuł

3/4 słoika suszonych pomidorów

100 g sera feta

2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

sól, pieprz

SOS:


1 żółtko

1 jogurt naturalny

2 łyżki wody

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente.

2. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni.

3. Brokuły ugotować w osolonej wodzie.

4. Suszone pomidory pokroić w paski, fetę pokroić w kostkę. Dodać do boczku. Wymieszać. Smażyć 1 minute. Dodać brokuły. Wymieszać.

5. Makaron dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem i solą.

6. Składniki sosu wymieszać. Wlać do zawartości patelni. Wymieszać. Smażyć 1 minutę.

SMACZNEGO!

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Makaron z cukinią, boczkiem i sosem a'la carbonara

 

Składniki:


200 g makaronu

200 g boczku

2 cukinie

4 łyżki tartego sera

Sos:


2 żółtka

3 łyżki śmietany

1 łyżka oliwy

pieprz i sól

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć na patelni.

3. Cukinie zetrzeć na tarce, dodać do boczku, smażyć ok. 5 minut.

4. Wymieszać składniki sosu.

5. Do zawartości patelni dodać makaron, wlać sos i wszystko wymieszać.Na koniec posypać serem.


SMACZNEGO!

czwartek, 22 sierpnia 2013

Tarta jabłkowa

 

Składniki na kruche ciasto:


170 g mąki

150 g cukru

110 g margaryny

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki nadzienie jabłkowe:


5 jabłek

3 łyżki cukru

pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:


1. Składniki na ciasto zagnieść. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.

2. Na patelnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę jabłka, cukier i cynamon. Gotować co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Ostudzić.

3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części.

4. Jedną część wyłożyć na blasze, oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka. Wyłożyć na górę rozwałkowaną drugą cześć ciasta.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 min.

 

SMACZNEGO!