Ciasteczka z płatkami żytnimi, z mąką ryżową bezglutenową i ziarnami słonecznika z małą ilością cukru to niezły zastrzyk energii w ciągu dnia. Ciasteczka są proste w wykonaniu, aromatyczne, a co najważniejsze bez sztucznych dodatków, ulepszaczy i PSZENICY.
Składniki:
1 i 1/3 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka płatków żytnich
1 szklanka ziaren słonecznika
200 g masła
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Sposób przygotowania:
1. Słonecznik uprażyć na patelni.
2. Masło utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, płatki żytnie, proszek do pieczenia i słonecznik. Zagnieść ciasto.
3. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15-20 minut.