niedziela, 2 grudnia 2012

Placek po cygańsku


Placek po cygańsku, nazywany też plackiem po węgiersku czy zbójecku to niezwykłe połączenie placka ziemniaczanego z gęstym pikantnym sosem, mięsem, aromatycznym czosnkiem. Danie jest bardzo syte i przepyszne!!

Składniki  gulasz:


400 g mięsa wieprzowego (łopatka)

3 marchewki

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 pomidor

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 litr wody

pół łyżeczki cukru

sól, pieprz

papryka słodka, szczypta papryki ostrej

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki mąki


Sposób przygotowania:


1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić pieprzem, solą i papryką ostrą.

2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę  w kostkę.
Pomidora sparzyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

3. Mięso z warzywami podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.

4. Składniki (mięso+warzywa) przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę przecieru pomidorowego, cukier, listki laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą, pieprz o sól. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.

5. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody. Dodać do gulaszu. Zagotować.








Składniki  placki ziemniaczane:


800 g ziemniaków

3 łyżki mąki

3 jajka

sól

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać jajka, mąkę, sól. Wymieszać.

2. Smażyć placki na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty z każdej strony.





Placki podawać z gulaszem.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz