Placek po cygańsku, nazywany też plackiem po węgiersku czy zbójecku to niezwykłe połączenie placka ziemniaczanego z gęstym pikantnym sosem, mięsem, aromatycznym czosnkiem. Danie jest bardzo syte i przepyszne!!
Składniki gulasz:
400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
3 marchewki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr wody
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
papryka słodka, szczypta papryki ostrej
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić pieprzem, solą i papryką ostrą.
2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w kostkę.
Pomidora sparzyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Mięso z warzywami podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
4. Składniki (mięso+warzywa) przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę przecieru pomidorowego, cukier, listki laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą, pieprz o sól. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
5. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody. Dodać do gulaszu. Zagotować.
Składniki placki ziemniaczane:
800 g ziemniaków
3 łyżki mąki
3 jajka
sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać jajka, mąkę, sól. Wymieszać.
2. Smażyć placki na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty z każdej strony.
Placki podawać z gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz