niedziela, 30 grudnia 2012

Sałatka z tuńczykiem

 

Składniki:


puszka tuńczyka

puszka kukurydzy

puszka ananasów

100 g ryżu

majonez

sól,pieprz


Sposób przygotowania:


1. Ryż gotować przez 20 minut.

2. Tuńczyka  i kukurydzę odcedzić z sosu własnego.

3. Ananasy pokroić w kostkę.

4. Wszystkie składniki połączyć. Dodać majonez, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.



SMACZNEGO!

piątek, 28 grudnia 2012

Łosoś pieczony w foli


Składniki:


dzwonek z łososia

2 ząbki czosnku

cytryna

masło

pieprz cytrynowy

sól

Sposób przygotowania:


1. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

2. Na foli rozłożyć dzwonko z łososia, cytrynę, czosnek i łyżeczkę masła. 

3. Zawinąć całość w folię.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut.

SMACZNEGO!

czwartek, 27 grudnia 2012

Spaghetti carbonara


 

Składniki:


200 g wędzonego boczku

300 g makaronu

2 jajka

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

100 g startego sera

1 łyżka śmietany

sól, pieprz

pół łyżeczki gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania:


1. Boczek pokroić na cienkie plasterki.

2. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

3. Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać.

4. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do miski i roztrzepać razem z łyżką śmietany. 

5. Boczek podsmażyć 3 minuty, dodać czosnek i pietruszkę. Dodać makaron. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ser. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.  Gorący makaron polać jajkiem.





SMACZNEGO!


czwartek, 20 grudnia 2012

Quiche lorraine


Quiche lorraine to placek lotaryński, którego podstawą jest kruche ciasto wypełnione boczkiem, cebulą i masą jajeczno-śmietanową. Smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno. Polecam na obiad lub kolację.

 

Składniki ciasto kruche:


175 g mąki pszennej

125 g margaryny

100 g żółtego sera

3 łyżki wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli


Dodatki:


3 cebule

20 dag boczku

ząbek czosnku

łyżeczka papryki ostrej

 

Składniki masa śmietanowo-jajeczna:


2 jajka

250 ml kwaśnej śmietany 12%

jogurt naturalny

natka pietruszki
 
sól, pieprz 


Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika.

2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić ostrą papryką.

3. W misce ubić jajka ze śmietaną i jogurtem. Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Ułożyć boczek z cebulą. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut aż farsz się zetnie.


SMACZNEGO!


środa, 19 grudnia 2012

Zupa ogórkowa

 

Składniki:


2 litry bulionu drobiowego

szklanka wody w której były kiszone ogórki

6-8 średnich ogórków kiszonych

1 duża marchewka

1 mała cebula

3 średnie ziemniaki

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarenka pieprzu

2 łyżki śmietany

sól

Sposób przygotowania:


1. Bulion zagotować.

2. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę. 
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Przygotowane warzywa wrzucić do bulionu. Gotować 15 minut.

3. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do garnka. Wlać wodę z ogórków kiszonych. Gotować 5 minut. Doprawić pieprzem i solą.

Podawać ze śmietaną. Można posypać pietruszką lub koperkiem.





SMACZNEGO!

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ryż po chińsku

 

Składniki:


2 torebki ryżu

1 woreczek mieszanki warzyw do chińszczyzny

1 podwójna pierś z kurczaka

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól, pieprz

przyprawa do kuchni azjatyckiej

2 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:


1. Mięso umyć. Pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni.

2. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

3. Warzywa podsmażyć na patelni. Połączyć z mięsem. Dodać przecier pomidorowy, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki sosu sojowego, podlać bulionem. Dusić 10 minut. Doprawić przyprawą do kuchni chińskiej.
Dodać ugotowany ryż. Wymieszać. Dusić 5 minut co jakiś czas mieszając.



SMACZNEGO!

piątek, 14 grudnia 2012

Tortilla


Tortille podajemy z chili con carne lub innym ulubionym nadzieniem. Do tradycyjnych tortilli używa się smalcu, natomiast można dodać masło czy margarynę.
Placki są pyszne, dużo lepsze niż te kupione w sklepie i zdecydowanie zdrowsze-nie zawierają sztucznych dodatków.

 

Składniki:


300 g mąki pszennej

300 g mąki kukurydzianej

6 g soli

420 g gorącej wody

2 łyżki masła

Sposób przygotowania:


1. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski. Dodać sól, masło i gorącą wodę. Zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na ok. 14 kuleczek.

3. Kuleczki rozwałkować na cienkie placki.

4. Smażyć na patelni BEZ DODATKU TŁUSZCZU do momentu kiedy wystąpią małe brązowe plamki.


SMACZNEGO!