Pyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane bez cukru i jajek, ze słonecznikiem, rodzynkami, zmielonymi migdałami, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi. Cukier zastępujemy zmiksowanymi daktylami i miodem. Doskonałe jako przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
1/3 szklanki zmielonych migdałów
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
180 g masła klarowanego, roztopionego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
pół szklanki rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie
8 daktyli
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Ziarna słonecznika podprażyć na patelni i odstawić do wystudzenia.
2. Masło z miodem roztopić. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.
3. Migdały, siemię lniane i wiórki kokosowe zmielić np. w młynku do mielenia kawy.
4. Wszystkie składniki z przepisu połączyć w jednolitą masę. Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (góra dół) 15 min. Zdejmować z blachy po ostygnięciu.
SMACZNEGO!