czwartek, 30 kwietnia 2015

Chałwa słonecznikowa.

Domowa chałwa z ziaren słonecznika z dodatkiem miodu bez sztucznych dodatków, to doskonała i zdrowa przekąska w ciągu dnia.
W ziarnach słonecznika  znajdziemy wit. A, D, B6 a także potas, wapń, cynk i żelazo.
Chałwa nie jest pracochłonna, wystarczy podprażyć ziarna słonecznika, zmielić je w młynku do kawy, połączyć z miodem i  wartościowy smakołyk gotowy.

 

Składniki:


szklanka ziaren słonecznika

2 łyżki miodu

 

 

 




Sposób przygotowania:


1.Ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Zmielić w młynku do kawy.

2. Miód rozpuścić w garnuszku. Połączyć z masą słonecznikową. 

3. Masę umieścić w silikonowych foremkach lub do pojemnika. Wsadzić do lodówki na ok. 1 godzinę.

SMACZNEGO!

czwartek, 16 kwietnia 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym z udźca indyka, kukurydzą i sosem pomidorowym.

 Prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka z brązowym ryżem, mięsem mielonym z udźca indyka, kukurydzą i sosem pomidorowym to doskonałe połączenie składników. Świetnie nadaje się na obiad. 

Składniki na 4 porcje:

200 g ryżu brązowego
1 puszka kukurydzy
300 g mielonego z udźca indyka
500 g pasty pomidorowej
700 ml wody
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka bazylii
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
2 cebule
3 ząbki czosnku



Sposób przygotowania:


1. Mielone doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć ok. 10 min. Dodać kurkumę, paprykę słodką i ostrą.

2.  Wodę zagotować z pastą pomidorową. Dodać bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Kukurydzę odcedzić na sitku. Dodać do mielonego. smażyć 2 minuty, dodać ryż i smażyć 1 min. Dodać 1 szklankę sosu pomidorowego, zagotować i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać resztą sosu pomidorowego, wymieszać. 

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez ok. 50 min.

SMACZNEGO!

wtorek, 14 kwietnia 2015

Bezglutenowe ciastka owsiane bez cukru z rodzynkami i słonecznikiem.

 Pyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasteczka owsiane bez cukru i jajek, ze słonecznikiem, rodzynkami, zmielonymi migdałami, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi. Cukier zastępujemy zmiksowanymi daktylami i miodem. Doskonałe jako przekąska w ciągu dnia.

 

Składniki:


1/3 szklanki zmielonych migdałów

1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego

1/3 szklanki zmielonych wiórków kokosowych

1 szklanka ziaren słonecznika

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych

180 g masła klarowanego, roztopionego

1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

pół szklanki rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie

8 daktyli

2 łyżki miodu


Sposób przygotowania:


1. Ziarna słonecznika podprażyć na patelni i odstawić do wystudzenia.

2. Masło z miodem roztopić. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.

3. Migdały, siemię lniane i wiórki kokosowe zmielić np. w młynku do mielenia kawy.

4. Wszystkie składniki z przepisu połączyć w jednolitą masę. Z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C (góra dół) 15 min. Zdejmować z blachy po ostygnięciu.

 

SMACZNEGO!