poniedziałek, 18 lutego 2013

Tarta z nadzieniem szpinakowo-serowym

 

Składniki - ciasto:


250 g mąki pszennej

150 g margaryny

100 g żółtego sera

5 łyżek wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli


Składniki -  farsz:


250 g mrożonego szpinaku

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

150 g sera twarogu

100 g sera feta

2 jajka

200 g śmietany 12%

1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć mniejszą część i Wsadzić do zamrażalnika.

2. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

3. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.

4. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać twaróg, fetę, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową, oregano, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.

5. Ciasto wyłożyć z piekarnika i wyłożyć farsz, na wierzch ułożyć paski z reszty ciasta. Piec w piekarniku przez 20 minut.


SMACZNEGO!


czwartek, 14 lutego 2013

Stefanka

Ciasto doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy, uroczystości, czy święta. Należy przygotować je  wcześniej - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.

 

Składniki - ciasto:


1/2 kg mąki

3/4 szklanki cukru

200 g margaryny

2 łyżki miodu

2 jaja

1 łyżeczka sody

Składniki-krem:


1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

9 łyżek kaszy manny

200 g masła

1 cukier waniliowy

9 łyżek kaszy manny


Sposób przygotowania:



CIASTO:


1. Mąkę, cukier margarynę, miód, jajka, sodę oczyszczoną zagnieść.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez 15 minut.


KREM:


1. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Wsypać kaszę manną i energicznie mieszać. Gotować przez 5 minut. Ostudzić.

2. Utrzeć masło i dodawać po 1 łyżce ostudzonej kaszy.

3. Krem podzielić na dwie części.

4. Upieczone placki przełożyć kremem z kaszy.

5. Ciasto polać polewą czekoladową (czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka)




SMACZNEGO!



wtorek, 12 lutego 2013

Grochówka

 Składniki:

 

400 g grochu łuskanego

250 g boczku wędzonego

4 ziemniaki

włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, por

sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

2 l wody




Sposób przygotowania:


1. Groch namoczyć na całą noc w wodzie. Gotować w tej samej wodzie do miękkości. Dodać włoszczyznę. Gotować półtorej godziny.

2. Boczek pokroić, podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.


SMACZNEGO!

poniedziałek, 11 lutego 2013

Tarta z pomidorami

 

Składniki - ciasto:


250 g mąki

150 g margaryny

1 łyżeczka soli

1 jajko

3 łyżki wody


Składniki - nadzienie:


700 g pomidorów

150 g sera

mozzarella

śmietana - 12%

2 jajka

 zioła prowansalskie

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać, dodać margarynę, jajko, sól, 3 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Formę do tarty wysmarować margaryną. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować w formie. 
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C - ciasto piec przez 15 minut.

2. Pomidory zalać wrzątkiem. Zdjąć skórki. Pokroić w kostkę.

3. Ser zetrzeć na tarce, mozzarelle pokroić w kostkę. Do miski wbić 2 jajka, wlać śmietanę, dodać sery, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wymieszać.

4. Resztę ciasta rozwałkować.  Wyciąć paski.

5. Na upieczone ciasto wyłożyć pomidory, polać przygotowaną masą (jajka, śmietana, ser), ułożyć paski. Piec w piekarniku 20 minut.



SMACZNEGO!



poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa meksykańska

Gęsta i rozgrzewająca zupa idealna na zimę. Szybka w przyrządzeniu. Doskonale smakuje z ryżem.

 

Składniki:

 

1 l bulionu

0,5 kg mięsa mielonego

1 papryka

2 puszki fasoli czerwonej

1 puszka kuklurydzy

3 ząbki czosnku

1 cebula

3 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, chili, papryka słodka i ostra


Sposób przygotowania:


1. Mięso mielone doprawić pieprzem i solą. Podsmażyć na patelni.

2. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.

3. Do dużego garnka wlać bulion, wrzucić paprykę, cebulę, czosnek, fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i mięso mielone. Gotować ok. 20 minut. Doprawić do smaku chili, papryką ostrą, solą i pieprzem.



SMACZNEGO!