Składniki - ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g margaryny
100 g żółtego sera
5 łyżek wody
1 łyżka ziół prowansalskich
3 g soli
Składniki - farsz:
250 g mrożonego szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g sera twarogu
100 g sera feta
2 jajka
200 g śmietany 12%
1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć mniejszą część i Wsadzić do zamrażalnika.
2. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
3. Szpinak włożyć na patelnię, podsmażyć, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć ok. 5 minut.
4. Zawartość patelni przełożyć do miski, dodać twaróg, fetę, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową, oregano, doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.
5. Ciasto wyłożyć z piekarnika i wyłożyć farsz, na wierzch ułożyć paski z reszty ciasta. Piec w piekarniku przez 20 minut.