Składniki - ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g margaryny
100 g żółtego sera
3 łyżek wody
1 łyżka ziół prowansalskich
3 g soli
Składniki - masa:
500 g mięsa mielonego
brokuł
2 cebule
ząbek czosnku
2 jajka
350 g śmietany 12 %
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, starty żółty ser , zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto, wsadzić do zamrażalnika.
2. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić pieprzem i solą.
3. Do garnka włożyć brokuły i gotować 10 minut.
4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
5. W misce ubić jajka ze śmietaną. Doprawić pieprzem i solą.
6. Ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika, wyłożyć mięso, brokuły, zalać masą jajeczno-śmietanową.
7. Piec w piekarniku 20 minut.