poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Bezglutenowe knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami kojarzą się chyba każdemu z dzieciństwem. W sezonie śliwkowym często pojawiają się u mnie na stole. To jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Dzisiaj knedle w wersji bezglutenowej, bez dodatku jajek. Równie smaczne i nie odbiegające w smaku od tych tradycyjnych. Knedle można podać polane masełkiem z cukrem, śmietaną bądź w wersji wegańskiej olejem rzepakowym. 

  Składniki:


1 kg ziemniaków 

350 g mąki ryżowej

sól

0,5 kg śliwek




Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ryżową. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki.

2. Śliwki wydrylować.

3. Ciasto podzielić na kawałki. Z każdego zrobić placek. Na środku położyć śliwkę. Dokładnie zlepić i uformować kulę.

4. Gotować w osolonej wodzie 5 min. od wypłynięcia knedla na wierzch.

5. Podawać polane olejem rzepakowym (w wersji wegańskiej) i cukrem bądź masłem.



SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Przeszłam jakiś czas temu na dietę bezglutenową, ale knedli w takim wydaniu nie miałam jeszcze okazji spróbować. Mam już śliwki, dokupię mąkę i skuszę się, by je wypróbować.

    OdpowiedzUsuń