czwartek, 27 lutego 2014

Pączki

Dzisiaj tłusty czwartek, także okazja do wypróbowania kolejnego przepisu na pączki.
Pączki wychodzą rewelacyjnie, są puszyste, rozpływają się w ustach.

TAKŻE DO DZIEŁA... SMAŻYMY PĄCZKI!!!


Składniki na ok. 20 sztuk:


600 g mąki pszennej

3 jajka

100 g roztopionej margaryny

70 g cukru
   
pół łyżeczki soli

250 ml letniego mleka

30 g świeżych drożdży

kieliszek wódki

olej, do smażenia

marmolada z dzikiej róży

 

Sposób przygotowania:


1. Zrobić rozczyn (wymieszać drożdże z letnim mlekiem i łyżką mąki). Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

2. Przesiać mąkę. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, cukier, rozczyn, wódkę. Wyrobić wszystkie składniki, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze parę minut. Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

3. Ciasto wyłożyć na oprószony blat. Rozwałkować na ok 1,5 cm i wykrawać pączki szklanką. Odłożyć na oprószony mąką blat i pozostawić do wyrośnięcia.

4. Smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 175 st. C po 2-3 minuty z każdej strony.

5. Po usmażeniu nadziewać marmoladą i lukrować.


SMACZNEGO!

czwartek, 13 lutego 2014

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy, bez mleka i jajek. Przepyszny, z chrupiącą skórką z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Nie spodziewałam się tego po chlebie bezglutenowym, ale muszę przyznać, że wyszedł znakomicie. Smakował nawet mojemu mężowi, który nie jest przekonany do wypieków bezglutenowych.
Przepis jest bardzo prosty, także zachęcam do jego wypróbowania.


Składniki na 1 chleb:


400 g mąki gryczanej

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki łuskanego słonecznika

2 łyżki pestek z dyni

3/4 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

40 g świeżych drożdży

450 ml ciepłej wody
   

Sposób przygotowania:


1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

2. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i odstawić na kolejne 20 minut.

3. Piec w temperaturze 220 st. C przez 50 minut. W czasie pieczenia wierz chleba można spryskać wodą.


SMACZNEGO!

środa, 12 lutego 2014

Zupa fasolowa

Gęsta i rozgrzewająca zupa z fasoli idealna na zimę. Sycąca i zdrowa. Z niezwykłymi właściwościami fasoli możecie zapoznać się w tym poście:  kliknij tu. 
Do zupy można dodać wędzony boczek, podsmażony na patelni. 


Składniki:


250 g fasoli

2 średnie marchewki

seler

cebula

ząbek czosnku

puszka pomidorów krojonych

majeranek

pieprz, sól

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej

1,5 litra wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej


 

Sposób przygotowania:


1. Fasolę namoczyć na całą noc. Następnie odcedzić. Zalać 1,5 l wody, gotować do miękkości.

2. Marchewkę, seler obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do fasoli.

3. Cebulę pokroić i piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.

4. Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Gotować 10 minut.

5. Z mąki ziemniaczanej przygotować zasmażkę. Połączyć z zupą.

 

 

 SMACZNEGO!



wtorek, 11 lutego 2014

Pączki

Tłusty czwartek tuż tuż... także do dzieła... robimy PĄCZKI...!!!
Z tego przepisu wychodzi 9 dużych pączków. Pączki wychodzą mięciutkie, puszyste...IDEALNE!




Składniki:


350 g mąki pszennej

180 g ciepłego mleka

3 żółtka

0,5 szklanki cukru

35 g drożdży

1 kieliszek wódki

50 g margaryny

szczypta soli

skórka z jednej cytryny

marmolada z dzikiej róży

olej do smażenia

Sposób przygotowania:


1. Zrobić rozczyn. (Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.)

2. Mąkę przesiać. Żółtka wymieszać z cukrem. Margarynę rozpuścić.

3. Rozczyn z mąką, żółtkami z cukrem, wódką, szczyptą soli, skórką z cytryny wymieszać. Wyrobić ciasto.

4. Margarynę rozpuścić. Dodać do wyrabianego ciasta.

5. Wyrobione ciasto uformować i kulę i odstawić do podwojenia objętości.

6. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na 1,5 cm grubości i szklanką wykrawać pączki. Odłożyć na blat i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

7. Po tym czasie smażyć pączki w oleju rozgrzanym do 175 st. C przez ok 2-3 minuty z każdej strony.

8. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy. Nadziewać marmoladą przy użyciu szprycy.

9. Jeszcze ciepłe polukrować: (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody).


SMACZNEGO!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Tortilla hiszpańska z ziemniakami i szpinakiem

Tradycyjna tortilla hiszpańska to omlet z ziemniakami i cebulą. Natomiast dla urozmaicenia tego dania dodałam szpinak, który bogaty jest w wiele cennych składników, takich jak żelazo, kwas foliowy, potas, luteinę a także witaminy C, E, K, beta karoten i witaminy z grupy B.
Proste i zdrowe danie o znakomitym smaku. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:


6 średniej wielkości ziemniaków

6 jajek

1 cebula

2 ząbki czosnku

250 g szpinaku mrożonego

sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie 10 min.

2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.

3. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na patelni.

4. Ziemniaki smażyć 10 minut, tak żeby się nie rozpadły.

5. Szpinak rozmrozić podsmażyć na patelni, dodać cebulę i czosnek, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

5. Do miski wbić jajka, dodać ziemniaki, szpinak. Dokładnie wymieszać.

6. Zawartość miski wlać na rozgrzaną patelnie. Smażyć na średnim ogniu aż spód będzie złocisty. (ok. 8 min.)

7. Talerzem nakryć patelnię, zrzucić tortillę i zsunąć nieusmażoną częścią tortilli na patelnię. Smażyć ok. 5 minut.

SMACZNEGO!

piątek, 7 lutego 2014

Makaron z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki

Makaron, krewetki, czosnek i natka pietruszki to sprawdzone połączenie. W dodatku to kolejny przepis na bardzo prosty i nieskomplikowany obiad, które możemy przygotować w przeciągu 20 minut. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć krewetki z czosnkiem i natką pietruszki, połączyć wszystkie składniki i wyśmienite danie gotowe. Smaczne i przede wszystkim zdrowe.


Składniki:


300 g makaronu kukurydzianego

250 g krewetek koktajlowych

2 łyżki oliwy

natka pietruszki

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente.

2. Krewetki i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaży na oliwie.

3. Natkę pietruszki drobno posiekać.

4. Makaron dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.


SMACZNEGO!

czwartek, 6 lutego 2014

Makaron z boczkiem, brokułami i kaparami

Makaron z boczkiem, brokułami i kaparami to niezwykłe połączenie składników. Jest to sposób na szybki  i nieskomplikowany obiad o ciekawym smaku.

Składniki:


300 g makaronu kukurydzianego

200 g boczku

1 brokuł

2 łyżki oliwy

2 łyżki kaparów

sól, pieprz

gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:


1. Makaron ugotować al dente.

2. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni.

3. Brokuły ugotować w osolonej wodzie.

4. Boczek z brokułami połączyć, dodać oliwę, kapary, podsmażyć.

5. Makaron dodać do pozostałych składników. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.


SMACZNEGO!

wtorek, 4 lutego 2014

Tarta bezglutenowa z boczkiem, masą jajeczną i pietruszką


Bezglutenowe kruche ciasto - łatwe, proste i szybkie w przygotowaniu wypełnione boczkiem, cebulą i masą jajeczno-śmietanową. 
Doskonałe danie na obiad, kolację, imprezę, na ciepło i na zimno.
Smakuje rewelacyjnie. 
POLECAM!!!

 

Składniki ciasto kruche:


100 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

150 g margaryny

5 łyżek wody

1 łyżka ziół prowansalskich

3 g soli

Dodatki:


3 cebule

20 dag boczku

łyżeczka papryki ostrej


Składniki masa śmietanowo-jajeczna:

3 jajka

200 ml kwaśnej śmietany 12%

natka pietruszki

sól, pieprz


Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, margarynę, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść ciasto. Odłożyć do zamrażalnika na 15 minut.

2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Składniki podsmażyć na patelni. Doprawić ostrą papryką.

3. W misce ubić jajka ze śmietaną. Dodać posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

4. Ciasto wyjąć z zamrażalnika. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Wyłożyć boczek z cebulą. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut aż farsz się zetnie.


SMACZNEGO!

Bezy

Z białek, które zostaną nam po wypiekach takich jak pączki, drożdżówki, paszteciki możemy przygotować bezy. Moje bezy przygotowałam z białek, które zostały mi po faworkach.

Bezy bywają kapryśne i nieprzewidywalne ale znając kilka drobnych zasad na pewno w krótkim czasie dojdziecie do perfekcji. Podstawowymi składnikami bezy są białka i cukier. Najważniejsze aby białka były dokładnie oddzielone od żółtek. Podobno temperatura nie ma znaczenia, natomiast ja ubijam białka wyciągnięte prosto z lodówki. (Ciekawostka: czy wiecie że białka można zamrażać). Miska w której ubijamy białka powinna być czysta i sucha, najlepiej szklana.
Do ubijania białek można dodać szczyptę soli, co powoduję że piana lepiej się ubija. Ubijanie białek zaczynamy od niskich obrotów miksera. Kiedy uzyskamy lekko sztywną piankę zwiększamy obroty miksera. Do sztywno ubitych białek dodajemy stopniowo cukier łyżka po łyżce. Cały proces przygotowania bezy nie powinien trwać dłużej niż 10 minut.
Bezy z tego przepisu są idealne... chrupiące i delikatnie i ciągnące się w środku. Rozpływają się w ustach. Niewiele pracy a niepowtarzalny efekt. Z talerza znikają w błyskawicznym tempie.


Składniki:


3 białka

szklanka cukru
   

Sposób przygotowania:


1. Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach.

2. Dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając.

3. Do rękawa z ozdobną końcówką nałożyć białka i wyciskać na blachę.

4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C przez 35-40 minut.


 

SMACZNEGO!

poniedziałek, 3 lutego 2014

Faworki (chrusty) bezglutenowe


Faworki, chrusty, chruściki...bez nich nie ma karnawału ani tłustego czwartku!
Przepis na bezglutenowe faworki jest dosyć prosty w wykonaniu. Ciasto nie jest kapryśne jak przy innych wypiekach z mąki bezglutenowej. Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak  przy chrustach wykonanych z mąki pszennej ale smakuję naprawdę równie dobrze.
Faworki są rewelacyjnie a z talerza znikają w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania.

Z białek, które zostały przygotowałam małe beziki. Przepis na nie umieszczę jutro. 

 

Składniki:


150 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

40 g mąki kukurydzianej

1 łyżka masła

3 żółtka

szczypta soli

200 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka octu jabłkowego

Dodatkowo:


olej rzepakowy do  smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka, śmietanę, sól i ocet. Zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Ciasto wyrabiać wałkiem ok 10 minut. Schłodzić w lodówce.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 1 - 2 mm. Wykrawać prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewlec przez otwór.

4. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.

5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


 

SMACZNEGO!