Faworki, chrusty, chruściki...bez nich nie ma karnawału ani tłustego czwartku!
Przepis na bezglutenowe faworki jest dosyć prosty w wykonaniu. Ciasto nie jest kapryśne jak przy innych wypiekach z mąki bezglutenowej. Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak przy chrustach wykonanych z mąki pszennej ale smakuję naprawdę równie dobrze.
Faworki są rewelacyjnie a z talerza znikają w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania.
Z białek, które zostały przygotowałam małe beziki. Przepis na nie umieszczę jutro.
Przepis na bezglutenowe faworki jest dosyć prosty w wykonaniu. Ciasto nie jest kapryśne jak przy innych wypiekach z mąki bezglutenowej. Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak przy chrustach wykonanych z mąki pszennej ale smakuję naprawdę równie dobrze.
Faworki są rewelacyjnie a z talerza znikają w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania.
Z białek, które zostały przygotowałam małe beziki. Przepis na nie umieszczę jutro.
Składniki:
150 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
40 g mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
3 żółtka
szczypta soli
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka octu jabłkowego
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka, śmietanę, sól i ocet. Zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Ciasto wyrabiać wałkiem ok 10 minut. Schłodzić w lodówce.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 1 - 2 mm. Wykrawać prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewlec przez otwór.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Czy można upiec je w piekarniku?
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam, rewelacja! Udało się bez problemu, smakują, jak glutenowe. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńna ile faworków jest ten przepis
OdpowiedzUsuń