niedziela, 8 września 2013

Nalewka z aronii

Składniki:


1 kg aronii

litr wody

750 g cukru

100 liści wiśni

sok z 1 cytryny

1 l wódki


Sposób przygotowania:



1. Umytą aronię wsypać do garnka z liśćmi wiśni, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut. Odstawić na 24 godziny.

2. Sok odcedzić przez np. pieluchę tetrową.

3. Do doku dodać sok z cytryny, cukier, zagotować i odstawić do ostudzenia.

4. Sok wymieszać z alkoholem.

5. Przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące.

4 komentarze:

  1. Jak mam sobie poradzić bez wiśni? Aronii mam wiaderko a na liście wiśni chyba już za późno:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewkę można przygotować bez liści wiśni, żeby nie była cierpka owoce można zamrozić na noc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy butelki mają być pasteryzowane, albo coś takiego, czy wystarczy je tylko dobrze zakręcić?

    OdpowiedzUsuń